1984, de George Orwell


George Orwell va ser un escriptor i periodista britànic, l’obra porta la marca de les experiències personals viscudes per l’autor en tres etapes de la seva vida: la seva posició en contra de l’imperialisme britànic que el va portar al compromís com a representant de les forces de l’ordre colonial a Birmània durant seva joventut, a favor de la justícia social, després d’haver observat i sofert les condicions de vida de les classes socials dels treballadors de Londres i París, en contra dels totalitarismes nazi i estalinista després de la seva participació en la Guerra Civil Espanyola.

Orwell escriu aquest llibre el 1948. Ara, és considerada com una de les millors novel·les del segle XX. Molts analistes detecten paral·lelismes entre la societat actual i el món satíric de 1984, suggerint que estem començant a viure en una societat orwelliana, amb actituds totalitàries i represores com les representades en la novel·la.

Argument:
Després d’anys treballant per al Ministeri de la Veritat, Winston Smith es va tornant conscient que els retocs de la història en què consisteix el seu treball són només una part de la gran farsa en què es basa el seu govern, i descobreix la falsedat intencionada de totes les informacions procedents del Partit Únic. En la seva ànsia d’evadir la omnipresent vigilància del Gran Germà (que arriba fins i tot a totes les cases) troba l’amor d’una jove rebel anomenada Júlia, també desenganyada del sistema polític; tots dos encarnen així una resistència de dos contra una societat que es vigila a si mateixa.

Junts Winston i Júlia creuen afiliar-se a la Germanor, un suposat grup de resistència dirigit per Emmanuel Goldstein-un personatge gairebé tan ubic i omnipresent com el mateix Gran Germà, l’Enemic del Poble i escriptor de El Llibre, el qual Winston llegeix fins arribar a comprendre els mecanismes del doble-pensar, eina base de dominació del Partit-, i que és en realitat un més dels instruments de control del Partit.

A través d’una història intricada, amb temes com el rentat de cervell, el llenguatge, la psicologia i la inventiva encaminats al control físic i mental de tots els individus, l’educació totalitària de la joventut, etcètera, Orwell relata la història tràgica i aparentment emancipadora de Winston Smith i Júlia, que tracten d’escapar d’un sistema on la intimitat i el lliure pensament estan prohibits.