El hombre de San Petersburgo, de Ken Follet


Un aristòcrata anglès, Lord Walden, casat amb una dona de la noblesa russa, rep un missatge privat del Rei d’Anglaterra en el qual demana la seva col·laboració per a un assumpte de vital importància.

Estem a principis del segle XX, just abans de l’explosió de la Primera Guerra Mundial i de la Revolució Russa. El Rei d’Anglaterra i l’Imperi Tsarista volen establir misteriosos i secrets pactes d’aliança.

La col·laboració es realitza a través del Príncep Orlov que es troba a Londres per entrevistar-se amb el prometedor polític Winston Churchill.

Per raons de seguretat aquesta trobada ha de ser el més privat possible. Tot i això, un anarquista coneix d’aquesta reunió i pretén assassinar a Orlov. Quan està a punt de consumar l’atemptat anarquista descobrirà, ple de sorpresa, que la dona que acompanya Orlov en aquell moment no és altra que la dona que havia estimat amb bogeria en la seva joventut ia la qual el seu pare no li havia permès casés amb ell.

A partir d’aquest moment la intriga es complica fins que l’assassí recupera part del seu amor perdut i complint la seva terrible missió política entreveurà al mateix temps la seva irremeiable solitud com a ésser humà.