La mirada del observador, de Marc Behm


És una història en absolut convencional, tot i que utilitza molts dels llocs comuns de la novel·la negra: el detectiu, la dona fatal, les persecucions, tirotejos, l’ambient dels motels, bars, carreteres solitàries …

No obstant això, i malgrat els nombrosos assassinats que van succeint, el to general de la narració és qualsevol cosa menys desagradable o sanguinari (bé, una mica, sí). Els protagonistes, al cap ia la fi, es presenten com plens d’una humanitat commovedora: l’assassina no és només la mantis religiosa o psicòpata vampiressa que aparenta; l’Ull no és en absolut el voyeur pervertit que es podria pensar. I l’efecte que provoca la narració, en realitat és més semblant al d’un somieig, d’una faula que transcorregués en un ambient oníric.

La novel·la, a més, està recorreguda de principi a fi d’un erotisme fred (molt “hitchconiano”), que també contribueix no poc a convocar aquest to oníric, a mig camí entre el malson i l’entreson.

Però La mirada de l’espectador és molt més: és una road-story escrita amb agilitat i eficàcia de carrer, groller quan cal, però també amb una elegància i fins exquisidesa apreciables. I un sentit de l’humor burleta, característic, per la qual cosa es veu, de Behm. És una novel·la sobre la paternitat i les seves esmunyedisses obligacions i certeses. Una novel·la sobre la desesperança, sobre l’assassí transcórrer del temps i sobre com el món ens passa per sobre si no som capaços nosaltres de passar per sobre d’ell. És, per descomptat, una història d’amor. O més d’un.

La sinopsis diu així…

Un detectiu fracassat i solitari, obsessionat amb una filla a la que cerca des de fa anys, és contractat per uns pares preocupats perquè investigui a la parella del seu fill. Davant la sorpresa del detectiu, la jove dona es revela com una autèntica vídua negra capaç de matar el seu marit amb una insospitada fredor. No obstant això, l’investigador no només no la delatarà, sinó que es desvincularà dels seus clients i es dedicarà a seguir-la obsessivament i fins i tot a protegir-la en ocasions, ja que en ella veu personificada d’una manera irracional la figura de la seva filla.

Una de las más memorables combinaciones de novela detectivesca y suspense psicológico.
The New York Times Book Review

Trobareu aquest llibre a gran part de les biblioteques, i també el podreu comprar en format digital i en paper.

la-mirada-del-observador-de-marc-behm240 pàgines aprox. segons edició