Aranmanoth, de Ana Maria Matute


La persecució d’un somni impossible i l’ànsia de llibertat.

En aquesta novel·la els dos protagonistes, Aranmanoth i Windumanoth, desitgen complir el somni que ella té des de nena de tornar al lloc d’on procedeix i en el qual quan era més petita vivia amb les seves dues germanes i amb el seu pare. Aquest lloc al que denominen com el sud és descrit com un lloc molt bonic i càlid on neixen múltiples flors i vinyes de raïm molt similars als cabells de Windumanoth. Durant gairebé tot el llibre els dos protagonistes, ella sobretot, desitgen estar en aquesta màgica terra i al final de la novel·la emprenen un viatge desesperat i sense un rumb fix per trobar-la preguntant a tothom cap a on podrien dirigir-se.

Com a temes secundaris es podrien citar els següents:

  • El matrimoni concertat: podem veure com Windumanoth es converteix en l’esposa de Orso sense si més no conèixer-lo i tenint tot just nou o deu anys mentre que Orso té ja un fill d’aquesta edat.
  • L’amor: tot i que Windumanoth és l’esposa del pare de Aranmanoth aquests s’enamoren i fugen junts a la recerca de la terra que ella anhela tornar a trepitjar.
  • El vassallatge de l’edat mitjana: podem veure com en tot moment Orso fa cas al que el comte diu doncs la seva família li ha vassallatge a aquest.
  • La guerra: l’exèrcit del Comte amb Orso entre les seves files arrasa les terres dels camperols matant a tot aquell que s’interposi en el seu camí.
  • La naturalesa: els dos protagonistes passen el temps que estan al castell de Orso en els boscos i hortes del voltant escoltant o llegint el que els arbres i plantes els diuen.

Ambientada en las épocas oscuras de la Edad Media, es la historia de la búsqueda de un sueño, de una obsesión, es una novela que concentra y revela toda la complejidad del ser humano, con sus constantes contradicciones, conflictos, encuentros y desencuentros.