Cartas cruzadas, de Markus Zusak


Així comença…

El hombre de la pistola es un inútil.
Yo lo sé.
Él lo sabe.
Hasta Marvin, mi mejor amigo, lo sabe, y eso que él es más inútil aún que el hombre de la pistola.

Saben què? No m’agrada la sinopsi, així que vaig a explicar a la meva manera la trama d’aquesta novel·la, ok?

Ed és un taxista autraliano de 19 anys quefrustra un intent d’atracament al banc en el qual es trobava. I ho poso en cursiva perquè salvar, el que es diu salvar, no és exactament el que fa. Simplementecoge la pistola que se li cau l’atracador i ho apunta amb ell. Ja està.

Tot i això, l’oncle es fa mitjanament famós i uns dies després rep un sobre amb una carta. En ella estan escrita tres direccions enllaçades amb tres hores. ¿I això què nassos vol dir ?, es pregunta ell.

Significa que la teva vida canviarà, xaval, li contesto jo mentre segueixo les seves aventures i desventures al costat de Doorman, el gandul del seu gos, que m’ha recordat a una barreja del gos de Assetjat (per les converses que té el prota amb ell) i al de La petjada d’un petó (per ser tan mans i gandul), a vostès no?

I a través d’ell, recorrerem les virtuts i els defectes de la humanitat, ens adonarem que, amb poc, podem marcar la diferència en la vida de la gent que ens envolta i molt, molt més …

Amb sorpresa he descobert que aquest llibre es va escriure anys abans de La Lladre de Llibres, de manera que l’autor ja apuntava maneres, eh. Si bé no m’ha commogut com ho va fer aquella, m’ha tingut enganxada des del principi i m’ha semblat una joia, sincerament.

Com ja vaig dir, el seu protagonista és Ed Kennedy, un tipus que no saps si et cau bé, si et fa pena o si t’entren ganes de sacsejar i dir-li: “Espavila’t, el meu nen”. Aquest es passa gran part de si vida amb els seus tres amics: Ritchie, Marv i l’amor de la seva vida, Audrey. Aquests quatre s’acontenten amb jugar una i altra vegada a les cartes. El graciós és que no superen els vint anys, però a mi em van semblar les seves converses de persones de quaranta i escaig anys o fins i tot més, poc d’esperits joves tenien. Molt curiós.

L’estil de l’escriptor en aquesta novel·la és desenfadat, amb frases curtes i simples que, en lloc d’avorrir, fa que t’enganxis a poc a poc a la història. I és que la narració encaixa perfectament amb la personalitat del personatge, pel que m’ha semblat perfecta.

La història està dividida en quatre parts, que pertanyen a cada as: el de rombes, el de trèvols, el de piques i, finalment, el de cors. Cada part està dividida al seu torn en capítols de diferent extensió, tots amb el seu propi títol.

Hi ha molts personatges secundaris que enriqueixen la vida d’Ed i la seva història. Cadascú amb els seus secrets, inseguretats i pors t’obliga a replantejar-te moltes coses ia veure la vida des d’un altre punt de vista. M’han agradat molt, especialmenteSophie, Milla i Marv.

I si parlem del final, a mi m’ha semblat un dels finals més originals, sorpredentes i brillants que he llegit en la meva vida.I és que durant tota la història no paro de preguntar-me qui està darrere dels sobres amb els asos, i el graciós és que en tot moment, inconscientment, ja ho sabem.