El manuscrito de piedra, de Luis Garcia Jambrina


A la fi del segle XV, Fernando de Rojas, estudiant de Lleis a la Universitat de Salamanca, haurà d’investigar l’assassinat d’un catedràtic de Teologia.

Així comença una complexa trama en què es barregen la situació dels jueus i conversos, les passions deslligades, les doctrines heterodoxes, l’emergent Humanisme, la Salamanca oculta i subterrània i la Història i la llegenda d’una ciutat fascinant en una època de gran agitació i canvi.

En el seu recorregut, Rojas haurà de resoldre alguns enigmes i sortejar diverses trampes fins arribar a descobrir el que s’amaga sota les aparences. Per a això, haurà de moure ‘per una topografia real i fantasmal a un temps, per un laberint poblat de sorpreses i perills, de manera que la seva indagació es convertirà en una aventura d’iniciació i aprenentatge de la qual sortirà radicalment transformat.

El manuscrit de pedra participa de la novel·la històrica, policíaca, de misteri, de campus … però alhora transcendeix tots aquests gèneres, gràcies al seu abast simbòlic. Luis García Jambrina ens ofereix un relat en favor de l’Humanisme, la llibertat i la tolerància, un homenatge a l’autor de La Celestina i una galeria de personatges inoblidables.

Una història apassionant i plena de picades d’ullet narrada amb intel·ligència, vivesa i grans dosis d’ironia i intriga.