Les sirenes de Bagdad, de Yasmina Khadra


Yasmina Khadra és el pseudònim femení de l’escriptor argelí Mohamet Moulessehoul, utilitzat per motius de seguretat per ocultar la seva identitat com a ex-coronel de l’exèrcit argelí. L’any 2000 abandona l’exercit i s’instal.la a França per dedicar-se per complet a la literatura i denunciar així els mals del món musulmà, sobretot el terrorisme islamista.

A les seves obres, sempre escrites en francés, tracta els conflictes del món musulmà, la violència i la doble visió d’Occident-món àrab, de vegades desde la perspectva de “l’altre” Les sirenes de Bagdad forma part d’una trilogia, juntament amb Les golondrines de Kabul i l’Atemptat, en la que l’autor disecciona amb precisió els punts calents del conflicte entre Orient i Occident i la incapacitat per comunicar-se i exercir l’autocrítica.

SINOPSIS:

Un jove estudiant iraquí, mentre espera en el bulliciós Beirut el moment per saldar comptes amb el món, recorda com la invasió nord-americana el va obligar a deixar els seus estudis a Bagdad i tornar al seu petit i tranquil poble, Kafr Karam. La mort, l’humiliació, l’odi, l’horror, la sed de venjança en un Bagdad inmers en la runa, la corrupció i la inseguretat fa que sigui presa fàcil de les trames integristes i acabi implicant-se en un atemptat apocalíptic.

El llibre ens porta al laberíntic món de la clandestinitat, el fanatisme, l’odi, i la deseperança, ajudant a comprendre com sent, viu i pateix la guerra el món àrab.

sirenes de bagdad