Revelion en la granja, de George Orwell


En anglès, Animal Farm és una novel·la satírica del britànic George Orwell. Publicada el 1945, l’obra és una faula mordaç sobre com el règim soviètic de Stalin corromp el socialisme. En la ficció de la novel·la un grup d’animals d’una granja expulsa als humans tirans i crea un sistema de Govern propi que acaba convertint-se en una altra tirania brutal. Orwell, un socialista democràtic i durant molts anys un membre del Partit Laborista Independent, va ser un crític de Stalin. La novel·la va ser escrita durant la Segona Guerra Mundial i, encara que publicada el 1945, no va començar a ser coneguda pel públic fins a finals dels anys 1950.

A més, l’obra constitueix una anàlisi de la corrupció que pot sorgir després de tota adquisició de poder, a qualsevol nivell. Així, l’obra posseeix un doble nivell d’interpretació possible, de manera que el seu missatge pot transcendir el cas particular del règim soviètic i ser captat fins i tot per nens que ni tan sols coneixen la història de la Unió Soviètica. Per aquesta raó el llibre ha estat utilitzat sovint com a eina educativa fins i tot en els primers anys de l’escolaritat d’alguns països. Està considerada una de les més demolidores faules sobre la condició humana.

Lluny de la intenció d’Orwell, que pretenia amb aquesta al·legoria, igual que amb la seva següent novel·la, 1984, publicada el 1949, denunciar els totalitarismes nazi i soviètic,  el llibre va ser utilitzat, sobretot en els Estat Units, com a propaganda en contra del comunisme en general.