Las intermitencias de la muerte


En un país del món es produeix alguna cosa mai vista: la mort decideix suspendre la seva feina, la gent deixa de morir. L’eufòria col·lectiva es deslliga, però molt aviat donarà pas a la desesperació i al caos.

Sobren els motius. Si és cert que les persones ja no moren, això no vol dir que el temps s’hagi aturat. El destí dels humans serà una vellesa eterna.

Es buscaran maneres de forçar la mort a matar encara que no ho vulgui, es corrompran les consciències en els “acords de cavallers” explícits o tàcits entre el poder polític, les màfies i les famílies, els ancians seran detestats per haver-se convertit en entrebancs irremovibles . Fins al dia en què la mort decideix tornar…

Arrencant una vegada més d’una proposició contrària a l’evidència dels fets corrents, el Premi Nobel de Literatura José Saramago (Azinhaga, 1922), desenvolupa una narrativa de gran fecunditat literària, social i filosòfica que situa en el centre la perplexitat de l’home davant la impostergable finitud de l’existència. Paràbola de la curta distància que separa l’efímer i l’etern, ‘Les intermitències de la mort’ podria acabar tal com comença: “L’endemà no va morir ningú”.