Mi tío Oswald, de Roald Dahl


 

És tal el talent de Roald Dahl que hauria de tenir una plaça amb el seu nom. Ah, sí ja la té.

Roald Dahl és tan admirat al Regne Unit que hauria d’existir un dia de Roald Dahl. Ejem … bé, crec que això també existeix ja. Roald Dahl Day

Però sobre els seus llibres, és tal el seu reconeixement que haurien d’haver portat al cinema alguns d’ells. Val, això també s’ha fet. ¿Llavors que queda? Potser una mica més de reconeixement a la seva obra adulta. Si diem “Charlie i la fàbrica de xocolata”, “Matilda”, “Les Bruixes”, “James i el préssec gegant”, molts esbossarem un somriure recordant aquests llibres infantils que han fet la delícia de molts nens durant dècades. Però òbviament tenen alguna cosa en comú, el públic al qual van dirigits.

Però si Roald Dahl ha sabut captar l’atenció dels nens, i dels adults amb aquestes relats tan peculiars, en els quals podem veure moltes vegades com l’autor es posa de part dels nens, mostrant-nos uns adults que no queden en molt bon lloc, també ha escrit relats específicament orientats a un públic més adult.

Aquests relats adults són els que potser no siguin tan coneguts, la qual cosa és una autèntica llàstima per que sense cap dubte són el millor d’aquest escriptor. Dins d’aquests relats trobem històries autobiogràfiques, com “Boy, retrats de la infància” o “volant sol”, tenim a més moltes històries curtes recopilades en diversos volums temàtics, gens menyspreable si tenim en compte que fins i tot Hitchcock va adaptar algun d’aquests relats per a televisió . Però tenim un punt d’inflexió pel que fa al sentit de l’humor i disbarat de l’escriptor quan ens topem amb “El meu oncle Oswald”.

Mi tío Oswald és que en aquest llibre queden clares diverses coses. La primera és que el llibre està destinat a un públic adult, d’això no hi ha cap dubte.

La segona és que el tema a tractar es presta perfectament perquè Dahl jugui a plaer amb aquesta capacitat d’escriure d’una forma original i hilarant. Essent capaç de recrear les situacions més absurdes sense que te les arribis a plantejar d’altra manera que no sigui deixant anar una riallada.

La tercera i última és que Roald Dahl té una capacitat increïble per escriure sobre gairebé qualsevol cosa, adaptant-se sempre de manera perfecta al que decideixi escriure en determinat moment.

Per tant amb El meu oncle Oswald entrem en una història plena d’absurds, de situacions increïbles i d’una certa quantitat de mala llet.

L’últim es pot comprovar perfectament pel tractament que dóna a alguns personatges “famosos” en aquestes qüestions tan vitals com són el sexe.

No enteneu encara que parlo? Bé a veure si amb això us ajudo. L’oncle Oswald és un personatge curiós. Un vividor, algú que ha nascut per als plaers de la vida i que ha decidit consagrar-la a això. Però a més l’oncle Oswald és un emprenedor, algú que fa olor on està el negoci a quilòmetres i que no es conforma tan sols amb guanyar diners. Ell ha de guanyar diners però divertint-se en el transcurs.

El llibre ens ho descobreix el nebot d’Oswald i és en realitat un diari escrit pel propi Oswald on revela, donant gran quantitat de detalls, com arribo a convertir-se en milionari. Així que tenim al principi del llibre un joveníssim Oswald al que per casualitats de la vida se li descobreix una substància que prové d’un escarabat i que li atorga a qui la pren una magnífica erecció estimin d’una increïble i irresistible activitat sexual.

Després del seu “dolorosa” experiència Oswald decideix comprovar les dosis per trobar la més adequada i començar a vendre discretament aquest increïble troballa.

Aconsegueix provar en si mateix i amb la ferma promesa de no repetir en qüestions de sexe amb la mateixa dona es dedica a passar una bona temporada a París immers en els negocis alhora que en la recerca d’experiència en l’important camp del sexe.

En tornar al seu país i reprendre els seus estudis es trobarà amb un professor que li revelarà un sorprenent descobriment. Amb aquest descobriment, els seus pastilles miraculoses, l’ajuda d’Yasmin, 1 bellezón que exhala sexualitat i que resulta irresistible als homes, juntament amb una idea en principi absurda però que va demostrant cada vegada més plausible, comencen una aventura de situacions picants i sobre tot altament hilarants.

Comentava abans el de la mala llet de Roald Dahl, perquè si en l’objectiu d’Oswald està és aconseguir el semen de persones de renom per muntar un especial banc de semen per senyores adinerades, és en aquestes reaccions sexuals protagonitzades per la bella Yasmin i el espècimen de torn on Dahl s’esplaia a gust i ens parla de les habilitats o manies d’alguns dels implicats.

El relat és divertit, algunes vegades les situacions són d’allò més vívides. La aventureta amb Feud no té preu. Pots imaginar perfectament l’escena i tirar-te a riure.

El llenguatge és apropiat en ocasions i molt col·loquial quan és requerit, en les converses d’índole més íntima, sobretot els relats de Yasmin sobre cada trobada. Acabant És aquest un bon llibre per conèixer a aquest autor dins dels seus relats adults.

Hi ha un altre llibre de temàtica semblant titulat “El Gran cambiazo” que reuneix diversos relats curts, inclosa una altra aventura de l’oncle Oswald.

El millor de Roald Dahl és el versàtil que és a l’hora d’escriure però el millor de tot és aquest punt comú dels seus llibres, aquesta idea que es deixa veure a través dels seus escrits, i és aquest sentit de l’humor que mostra que Roald Dahl era un tipus divertit i amb molt, molt sentit de l’humor.