Una mica més de Pyongyang


Hola lletraferits,

Ja ho tenim, malgrat el primer intent fallit, al final el dia de la trobada és el dissabte 15 de desembre a les 18:00 a la cafeteria Laie. Clàudia, tu ets l’única damnificada amb aquesta elecció, ja ens diràs si tu pots manegar per venir.

Per anar ampliant els nostres coneixements sobre aquest curiòs país, podeu veure el següent capítol dels afers exteriors del Mikimoto: Corea del Nord. També podeu llegir la crítica que va fer en Marc al bloc de Porcions.

Fins aviat!

Pyongyang

Diu la contraportada de “Pyongyang” de Guy Delisleque el millor reportatje que s’ha fet de Corea del Nord és aquest còmic. A priori pot semblar un mica exagerat, però no crec que ho sigui. Guy Delisle va anar a treballar a uns estudis d’animació nord coreans i en aquest còmic ens explica la seva experiència durants els mesos que va estar allà.

La introducció no pot ser més magnífica: la primera pàgina ens mostra la portada de “1984” de George Orwell. A mesura que avança el còmic, ens mostra que la ficció d’Orwell es va fer realitat, encara existeix als nostres dies i no és a un programa de TV, és a Corea del Nord.

Les anècdotes que serveixen a Delisle per explicar-nos el malson en el que viu aquest país, es mouen més en el terreny de l’humor i la ironia, amb un dibuix de còmic molt europeu, caricaturesc, que intercala de tant en tant amb il·lustracions més realistes per mostrar-nos les misèries del país en forma de monuments i edificis d’allò més megalòmans i monstruosos.

Pocs mesos deprés de la publicació d’aquest còmic, van emetre per TV3 el reportatge sobre aquest país que va fer Miquel Calzada al seu programa de TV “Afers Exteriors”, on en cap moment va poder conèixer el pais pel seu propi peu, sempre acompanyat d’un guia (com també s’explica al còmic). Un arriba a la conclusió que probablement sí, un còmic és l’únic mitjà gràfic que ens pot explicar més o menys bé el que passa a Corea del Nord.

per Asensi al bloc de Porcions