Corazón tan blanco, de Javier Marías


“No he volgut saber, però he sabut que una de les nenes, quan ja no era nena i no feia molt que havia tornat del seu viatge de noces, va entrar a la cambra de bany, es va posar davant del mirall, es va obrir la brusa , es va treure la sustentació i es va buscar el cor amb la punta de la pistola … “

Aquest és el ja llegendari començament d’un clàssic contemporani, Cor tan blanc, el protagonista i narrador, Juan Ranz, prefereix sempre no saber, conscient del perillós que resulta escoltar: les orelles no tenen parpelles, i el que els arriba ja no es oblida.

Traductor i intèrpret de professió, és ell ara el jovençà, i en el seu propi viatge de nuvis, a l’Havana, abocat al balcó, és confós per una desconeguda que espera al carrer, i sense voler escolta una conversa d’hotel. A partir de llavors «pressentiments de desastre» envoltaran el seu matrimoni. Però la clau d’aquest malestar potser estigui en el passat, ja que el seu pare va haver de casar-se tres vegades perquè ell pogués néixer.

Una novel·la hipnòtica sobre el secret i la seva conveniència possible, sobre el matrimoni, l’assassinat i la instigació, sobre la sospita, el parlar i el callar i la persuasió: sobre els cors tan blancs que poc a poc es van tenyint i acaben sent el que mai van voler ser.